Tiramisu . . .

Przepis


Składniki:

1/2 kg włoskiego serka mascarpone

200 ml kawy rozpuszczalnej (ja z robiłam z 1 czubatej łyżki kawy rozpuszczalnej)

100 ml rumu lub koniaku (ja dodałam koniak)

gorzkie kakao

5 żółtek

1 łyżka aromatu waniliowego

5 czubatych łyżek cukru pudru,

25 dag biszkoptów

Sposób wykonania:

Ucieramy żółtka z cukrem pudrem (możemy w misce umieszczonej na parze wodnej w tzw.kąpieli wodnej), do momentu aż cukier się rozpuści a żółtka zbieleją (można mikserem) tworząc puszystą masę. Łączymy to z serem mascarpone i aromatem waniliowym, możemy mikserem jednak ubijamy na wolnych obrotach i nie za długo aby masa się nie zważyła.

Kolejno zanurzamy biszkopty w zaparzonej schłodzonej kawie wymieszanej z alkoholem: jeden po drugim, dosłownie na chwilę gdyż zbyt długie zanurzenie spowoduje rozpadniecie się ciastka.

Biszkopty układamy na dnie foremki. Na wierzch smarujemy połowę kremu, posypujemy kakaem przykrywamy warstwą namoczonych biszkoptów i smarujemy drugą połową kremu. Wszystko posypujemy gorzkim kakao ,łagodzi słodkość) i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤