Dietetyczny sernik malinowy
źródło inspiracji: http://walnut-kitchen.blogspot.com/2012/10/ekstre…
Przepis
Składniki na 16 cm tortownicę
Spód(opcjonalnie)/Crust(optional)
-25 g ciasteczek digestive/1 oz digestive cookies
-25 g płatków owsianych/ 1oz porridge oats
-2 łyżki roztopionego masła/ 2 Tbls molten butter
Zmieszać wszystkie składniki, wyłożyć na dno tortownicy( może być też naczynie żaroodporne) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Rozprowadzić na całej powierzchni i ugnieść palcami
Combine all ingredients Rub pie plate with a thick layer of butter or margarine, then sprinkle in the crust and spread around with your fingers so the bottom is evenly covered.
Ciasto/Cake
-0,5 kg mielonego twarogu półtłustego/ 16oz light cream cheese
-2 jajka/ 2 eggs
-1/3 szklanki słodziku do pieczenia/ 1/3 cup Splenda
-łyżka budyniu waniliowego/ 1 Tbls powdered vanilla pudding
-200 g malin/ 8oz raspberries
-kilka kropel aromatu waniliowego/ 3-4 tsp vanilla extract
W dużej misce zmiksować twaróg, wanilię i słodzik Gdy masa będzie gładka dodać jajka, ponownie zmiksować. Delikatnie dodać maliny i wymieszać przy pomocy łyżki. Przełożyć masę na ciateczkowy spód. Piec 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni( do "suchego patyczka")
Put cream cheese, Splenda, and vanilla in a bowl, and combine using electric beaters, then add eggs and beat until mixture is smooth.Gently add raspberries, combine carefully using spoon .Spoon batter over the crust and spread around evenly. Bake cheesecake 50-55 minutes in oven preheated to 325 F. Allow to cool.
Polewa/ Frosting
-30 g mleka w proszku/ 1oz powdered milk
-2 łyżki mleka/ 2 Tbls milk
-60 g mielonego twarogu/ 2oz light cream cheese
-aromat waniliowy/ vanilla extract
-słodzik do smaku/ sweetener( as much as you like)
Podgrzać mleko, dodać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Dodać twaróg, aromat i słodzik, ponownie zmiksować. Schłodzoną masę rozsmarować na ostudzonym cieście.
Heat the milk, add powdered millk and mix unitil smooth. Add cream cheese, extract and sweetener, blend again. Put into fridge for a while, tahn spread over chilled cake.
Sernik najlepiej smakuje po min kilku godzinach w lodówce/ Cheesecake tastes the best after few hours of being refridgerated
Skomentuj inspiracje: