Muffinki z wiśniowym nadzieniem

Przepis


Składniki:

Suche:

- 300 g mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3/4 szkl cukru pudru

Mokre:

- 250 ml maślanki

- 1 jajko

- 0.5 łyżeczki aromatu migdałowego do ciast

- 80 ml oleju

Nadzienie:

- konfitura, dżem



Składniki mokre dokładnie roztrzepać, suche wymieszać a następnie wymieszać suche z mokrymi. Mokre składniki wlać do suchych i wszystko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (o ile forma nie jest silikonowa, przy silikonowej można pominąć wykładanie papilotkami) nałożyć 1 łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę dżemu wiśniowego i przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciasta na muffiny. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Formę wstawiamy do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 20-25 minut. Gdy muffinki lekko przestygną wyciągamy z formy.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤