Ciasto bez jajek z morelami

Przepis


Składniki:



3 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
200 g serka homogenizowanego np. waniliowe danio
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
morele (z kompotu/ z puszki/ świeże lub inne owoce np. jabłka)
dodatkowo na polewę:
125 g śmietany 12%
3 łyżki cukru pudru


Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek i pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić, podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blachę (25 x 36 cm - najwygodniej na papier do pieczenia).
Morele odsączyć z kompotu (najlepiej na sitku), ułożyć na ciasto. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć owoce.
Piec ok. 45 - 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, rozsmarować na gorącym jeszcze cieście.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤