Tarta z bitą śmietaną i truskawkami

Przepis


SKŁADNIKI:

Spód:
250 g maślanych herbatników
150 g margaryny do wypieków (najlepiej Kasia maślana)


Krem:
250 ml śmietanki słodkiej 30 %
1 śnieżka w proszku
cukier waniliowy
250 g serka mascarpone


dodatkowo truskawki i jagody bądź inne ulubione owoce


Wszystkie ciastka bardzo dokładnie kruszymy na drobno. Roztapiamy margarynę. Gdy trochę wystygnie dodajemy do ciastek i mieszamy. Smarujemy blachę do tarty masłem i wykładamy masę z ciastek. Ugniatamy mocno ręką dociskając boki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Wlewamy do naczynia kremówkę i dodajemy cukier waniliowy i śnieżkę. Ubijamy na bardzo sztywną masę. Dodajemy po łyżeczce serek mascarpone i miksujemy wszystko razem. Wykładamy krem na tarte i dekorujemy owocami.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤