Ciasto Warstwowe z Jabłkami, Budyniem i Kruszonką
Przepis
Warstwowe Ciasto Jabłkowe z Budyniem i Kruszonką Czekoladową
To warstwowe ciasto jabłkowe z kremowym budyniem i chrupiącą czekoladową kruszonką jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Delikatne, maślane spody doskonale komponują się z soczystymi jabłkami i aksamitnym budyniem, a czekoladowa kruszonka dodaje wyrazistego smaku. Idealne na uroczystości rodzinne i spotkania z przyjaciółmi.
Składniki
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Warstwa jabłkowa:
1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka)
2 łyżki cukru (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego (na 500 ml mleka każde)
800 ml mleka
5 łyżek cukru
Kruszonka czekoladowa:
150 g mąki pszennej
100 g masła, zimnego
50 g cukru
2 łyżki kakao
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta kruchego:
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło. Rozcieraj palcami, aż powstaną drobne okruchy.
Dodaj cukier puder, jajko oraz żółtko. Szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
Podziel ciasto na dwie części (jedna nieco większa, na spód) i owiń je folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotowanie warstwy jabłkowej:
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.
W dużym rondlu podgrzej jabłka z dodatkiem cukru, cynamonu i soku z cytryny, aż zmiękną, ale zachowają kształt. Odstaw do ostudzenia.
Przygotowanie masy budyniowej:
Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając jednak 400 ml mleka na jedno opakowanie. Dodaj cukier i gotuj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
Przygotowanie kruszonki czekoladowej:
Do mąki dodaj zimne masło, cukier i kakao. Rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Schłodź w lodówce.
Składanie ciasta:
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj prostokątną formę o wymiarach 25x35 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Większą część ciasta kruchego rozwałkuj i wyłóż na dno formy. Nakłuj widelcem i podpiecz przez 10 minut.
Na podpieczony spód wyłóż połowę jabłek, a następnie połowę budyniu.
Wyjmij drugą część ciasta kruchego, rozwałkuj i ułóż na masie budyniowej.
Wyłóż pozostałe jabłka, a następnie resztę budyniu.
Wierzch posyp kruszonką czekoladową.
Pieczenie:
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 50-60 minut, aż kruszonka będzie złocisto-brązowa.
Ostudzenie i serwowanie:
Ostudź ciasto w formie. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje lekko schłodzone.
Czas przygotowania i porcje:
Czas przygotowania: 90 minut
Porcje: 12
Kalorie: około 400 kcal na porcję
Wskazówki i uwagi:
Jabłka: Wybieraj jabłka twarde i kwaśne, które zachowają strukturę podczas pieczenia.
Przygotowanie ciasta: Jeśli ciasto będzie zbyt kruche do rozwałkowania, możesz wyklejać nim formę bezpośrednio.
Kruszonka: Jeśli lubisz bardziej chrupiące ciasta, możesz dodać do kruszonki posiekane orzechy włoskie.
Przechowywanie: Ciasto przechowuj w lodówce, przykryte folią. Zachowuje świeżość do 3 dni.
Serwowanie: Ciasto podawaj schłodzone lub w temperaturze pokojowej z gałką lodów waniliowych.
Skomentuj inspiracje: