5 ciast, które musisz mieć na swoim weselu!


Słodkie menu weselne to nie tylko pieczołowicie wybierany przez młode pary tort, lecz także inne słodkości. Są to przede wszystkim ciasta, które tak uwielbiamy i chętnie po nie sięgamy podczas rodzinnych imprez okolicznościowych. Wybór słodkich wypieków, które znajdą się na weselnym stole nie jest, wbrew pozorom, taki łatwy. Jakie ciasta warto uwzględnić w weselnym menu – o tym powiemy poniżej.

1. Ciasta z sezonowymi owocami

Na stole weselnym nie powinno zabraknąć ciast z owocami. W sezonie letnim warto wybierać świeże owoce, które nie tylko świetnie smakują, lecz także w efektowny sposób zdobią ciasto, nadając mu doskonałych walorów dekoracyjnych i zachęcając do spróbowania. W zimie, kiedy letnie owoce są niedostępne w formie innej niż mrożona, warto natomiast zdecydować się na słodką szarlotkę z jabłkami, budyniem i rozgrzewającym cynamonem. To doskonałe ciasto na wesele w chłodnym sezonie jesienno-zimowym.

2. Tradycyjny sernik – król polskich wypieków

Sernik to tradycyjne polskie ciasto, dostępne w wielu różnych wersjach. Jest to wypiek znany i lubiany przez większość Polaków, warto więc zaserwować go na swoim weselu. Do wyboru mamy m. in. sernik królewski, wiedeński, nowojorski, japoński, a także serniki tradycyjnie pieczone, gotowane i na zimno. Na wesele możemy zarówno wybrać jeden spośród dostępnych w sprzedaży wariantów, jak i postawić na kilka różnych serników – goście z pewnością będą nam za to wdzięczni!

3. Makaroniki weselne. Małe słodkie co nieco

Makaroniki to kolorowe, małe ciasteczka, które na pierwszy rzut oka przypominają biszkopty. Prezentują się fantastycznie ułożone na talerzu w ciekawe kompozycje. Ze względu na swój minimalistyczny charakter, świetnie dopełnią stylistyki wesela w stylu nowoczesnym. Będą także doskonałym dodatkiem do espresso oraz upominkiem pożegnalnym dla gości weselnych.

4. Sękacz. Tradycyjne ciasto rodem z Podlasia

Jednym z najbardziej tradycyjnych ciast na Podlasiu jest sękacz. To klasyczny wypiek, który od lat gości na weselnych stołach nie tylko w północno-wschodniej Polsce. Sękacz tak naprawdę wywodzi się z Niemiec i cieszy się uznaniem zwłaszcza z powodu swojego unikalnego kształtu – to sporych rozmiarów ciasto przypominające wyglądem pień drzewa, które wielkością może konkurować nawet z samym tortem! Goście pokochają je za delikatny, słodki smak, który zdecydowanie wyróżnia sękacz na tle czekoladowych i kremowych ciast.

5. Słodka beza z kwaśnymi dodatkami

Ostatnią propozycją ciasta, które idealnie sprawdzi się w weselnym menu, jest beza. To ponoć jedno z najtrudniejszych do wykonania ciast, które nie udaje się każdemu. Beza to słodki wyrób cukierniczy wykonany z masy białek jaj kurzych i cukru pudru, upieczony w niskiej temperaturze. To niekwestionowana królowa wypieków, którą kochają zarówno duzi, jak i mali miłośnicy słodkości. Ze względu na jej smak, bezę najczęściej serwuje się z kwaśnymi dodatkami – na wesele świetnie sprawdzi się np. tort bezowy z owocami leśnymi, malinami lub truskawkami. Beza fantastycznie smakuje także przełożona kremem cytrynowym czy pomarańczowym.

W znalezieniu sprawdzonej cukierni, która nas w nie zaopatrzy, pomoże strona weselezklasa.pl! Znajdziesz tutaj najlepsze ciasta od cukierników z całej Polski.

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤