5 ciast, które musisz mieć na swoim weselu!
Słodkie menu weselne to nie tylko pieczołowicie wybierany przez młode pary tort, lecz także inne słodkości. Są to przede wszystkim ciasta, które tak uwielbiamy i chętnie po nie sięgamy podczas rodzinnych imprez okolicznościowych. Wybór słodkich wypieków, które znajdą się na weselnym stole nie jest, wbrew pozorom, taki łatwy. Jakie ciasta warto uwzględnić w weselnym menu – o tym powiemy poniżej.
1. Ciasta z sezonowymi owocami
Na stole weselnym nie powinno zabraknąć ciast z owocami. W sezonie letnim warto wybierać świeże owoce, które nie tylko świetnie smakują, lecz także w efektowny sposób zdobią ciasto, nadając mu doskonałych walorów dekoracyjnych i zachęcając do spróbowania. W zimie, kiedy letnie owoce są niedostępne w formie innej niż mrożona, warto natomiast zdecydować się na słodką szarlotkę z jabłkami, budyniem i rozgrzewającym cynamonem. To doskonałe ciasto na wesele w chłodnym sezonie jesienno-zimowym.2. Tradycyjny sernik – król polskich wypieków
Sernik to tradycyjne polskie ciasto, dostępne w wielu różnych wersjach. Jest to wypiek znany i lubiany przez większość Polaków, warto więc zaserwować go na swoim weselu. Do wyboru mamy m. in. sernik królewski, wiedeński, nowojorski, japoński, a także serniki tradycyjnie pieczone, gotowane i na zimno. Na wesele możemy zarówno wybrać jeden spośród dostępnych w sprzedaży wariantów, jak i postawić na kilka różnych serników – goście z pewnością będą nam za to wdzięczni!3. Makaroniki weselne. Małe słodkie co nieco
Makaroniki to kolorowe, małe ciasteczka, które na pierwszy rzut oka przypominają biszkopty. Prezentują się fantastycznie ułożone na talerzu w ciekawe kompozycje. Ze względu na swój minimalistyczny charakter, świetnie dopełnią stylistyki wesela w stylu nowoczesnym. Będą także doskonałym dodatkiem do espresso oraz upominkiem pożegnalnym dla gości weselnych.4. Sękacz. Tradycyjne ciasto rodem z Podlasia
Jednym z najbardziej tradycyjnych ciast na Podlasiu jest sękacz. To klasyczny wypiek, który od lat gości na weselnych stołach nie tylko w północno-wschodniej Polsce. Sękacz tak naprawdę wywodzi się z Niemiec i cieszy się uznaniem zwłaszcza z powodu swojego unikalnego kształtu – to sporych rozmiarów ciasto przypominające wyglądem pień drzewa, które wielkością może konkurować nawet z samym tortem! Goście pokochają je za delikatny, słodki smak, który zdecydowanie wyróżnia sękacz na tle czekoladowych i kremowych ciast.5. Słodka beza z kwaśnymi dodatkami
Ostatnią propozycją ciasta, które idealnie sprawdzi się w weselnym menu, jest beza. To ponoć jedno z najtrudniejszych do wykonania ciast, które nie udaje się każdemu. Beza to słodki wyrób cukierniczy wykonany z masy białek jaj kurzych i cukru pudru, upieczony w niskiej temperaturze. To niekwestionowana królowa wypieków, którą kochają zarówno duzi, jak i mali miłośnicy słodkości. Ze względu na jej smak, bezę najczęściej serwuje się z kwaśnymi dodatkami – na wesele świetnie sprawdzi się np. tort bezowy z owocami leśnymi, malinami lub truskawkami. Beza fantastycznie smakuje także przełożona kremem cytrynowym czy pomarańczowym.W znalezieniu sprawdzonej cukierni, która nas w nie zaopatrzy, pomoże strona weselezklasa.pl! Znajdziesz tutaj najlepsze ciasta od cukierników z całej Polski.
Skomentuj inspiracje: