Owocowa góra lodowa

Przepis


Foremka 24/28 cm

25 dag herbatników kakaowych
10 dag herbatników maślanych
1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Krem budyniowy:
700 ml mleka
6 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe Dr.Oetker
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
2 żółtka
20 dag masła

Warstwa owocowa:
2 galaretki z owoców leśnych
½ litra mieszanych owoców lata-maliny, czarna porzeczka , borówka

Polewa mleczna:
20 dag masła
4 łyżki cukru
½ szklanki wody
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Krem budyniowy:
200 ml mleka odlewamy i mieszamy w nim żółtka, budyń oraz mąkę pszenną do jednolitej konsystencji bez grudek.
Resztę mleka zagotowujemy w garnku razem z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlewamy na gotujące się mleko rozrobioną mieszaninę i gotujemy gęsty budyń.
Zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Miękkie masło o temp pokojowej ucieramy na puch, dodajemy miksując stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy na krem.


Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody zostawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy wsypujemy owoce, mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, na dnie układamy na całości warstwę kakaowych herbatników, smarujemy połową kremu budyniowego, przykrywamy kakaowymi herbatnikami i wylewamy tężejącą galaretkę z owocami, znów przykrywamy maślanymi herbatnikami, wykładamy resztę kremu, w ciasto wciskamy przekrojone na pół biszkopty cięciem do dołu.

Polewa:
Masło , wodę oraz cukier podgrzewamy na ogniu aż cukier i masło się rozpuści, mieszaninę studzimy i cały czas mieszając rózgą kuchenną, wsypujemy partiami mleko w proszku aż powstanie gęsta polewa. Odlewamy 1/3 polewy i mieszamy z łyżką kakao.

Białą polewę rozprowadzamy w całości na biszkoptach z ciemnej polewy robimy esy floresy.
Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce lub całą noc.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤