TORT SZWARCWALDZKI

Przepis


SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)
Biszkopt
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao

Bita śmietana
800 ml śmietany 36 % schłodzonej
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl gorącej wody do żelatyny

wiśnie z alkoholu
nalewka wiśniowa 80 ml
płatki czekolady



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.

Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką i rozsmarować 1/3 kremówki, na śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem.

Całość dekoruje pozostałą kremówką, wiśniami z alkoholu i płatkami czekolady .Tort schładzam w lodówce.
@Ola
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤