Waniliowy budyń jaglany z truskawkami

Przepis


Szybki w przygotowaniu, pachnący wanilią budyń na bazie kaszy jaglanej ze świeżymi truskawkami to świetna propozycja zdrowego deseru z owocami, która sprawdzi się również w roli przekąski między głównymi posiłkami.

Składniki:

250g kaszy jaglanej
2 szklanki mleka kokosowego
2 szklanki wody
1 laska wanilii
szczypta soli
3 łyżki miodu
300g truskawek (mogą być mrożone)

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną przelać trzykrotnie pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć do garnka, zalać mlekiem, wodą, dodać laskę wanilii, szczyptę soli i gotować do miękkości około 15-20 minut.

2. Ugotowaną kaszę jaglaną przełożyć do blendera kielichowego dodać
1 łyżkę miodu i zmiksować do postaci gładkiego kremu. Gotowy budyń przelać do pucharków. Pozostawić o wystudzenia.

3. Truskawki i 2 łyżki miodu przełożyć do blendera i zmiksować na mus.

4. Na wierzch wystudzonego budyniu wylać mus z truskawek i udekorować truskawkami.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤