Galette z truskawkami

Przepis


Słodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą dojrzewających w słońcu słodkich, świeżych truskawek, posypana chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser.

Składniki:

Ciasto:
270g mąki pszennej
125g margaryny Palma Bielmar
1 całe jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Kruszonka:
50g mąki pszennej
25g cukru
30g margaryny Palma Bielmar

Wypełnienie tarty:
400g świeżych truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru trzcinowego

Dodatkowo:
jajko do posmarowania brzegów
cukier trzcinowy do posypania brzegów
cukier puder do posypania tarty
margaryna Palma do wysmarowania blachy

Wykonanie:

1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na plasterki. Owoce przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać.

2. Kruszonka:
Margarynę, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35 cm. Środek ciasta wyłożyć wcześniej przygotowanymi truskawkami, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤