Drożdżowiec z truskawkami i nutą wanilii
źródło inspiracji: http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2018/0…
Przepis
Klasyczne ciasto drożdżowe najeżone truskawkami, pachnące wanilią i posypane chrupiącą kruszonką, do tego szklanka zimnego mleka to ulubiony smak mojego dzieciństwa i wakacji spędzanych u babci na wsi.
Składniki:
Ciasto:
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
100g masła extra
40g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
Masa serowa:
300g sera białego
2 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru
starta skórka z 1/2 cytryny
Wierzch:
500g świeżych truskawek
3 łyżki cukru
1/2 laski wanilii
Kruszonka:
120g mąki pszennej
60g masła extra
60g cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Wykonanie:
1. Ciasto:
W letnim mleku rozrobić drożdże, a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
2. Masa serowa:
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukry, startą skórkę i dokładnie wymieszać.
3. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na połówki, dodać cukier, miąższ z wanilii i wszystko wymieszać.
4. Kruszonka:
Masło, cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki.
5. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 20 cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą okrągłej formie o średnicy 30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć truskawki i posypać kruszonką.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i wierzch posypać cukrem pudrem.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: