Kryształowy torcik z mango i granatem

Przepis


Jogurtowy torcik z kolorowymi galaretkami i świeżymi, egzotycznymi owocami to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością będzie hitem każdej imprezy z udziałem najmłodszych.

Składniki:

400g jogurtu naturalnego
200g śmietany 30%
3 łyżeczki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki agrestowe
2 galaretki truskawkowe
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki mleka
120g biszkoptów
1/2 granatu
1 mango
kilka listków mięty

Wykonanie:

1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami.

2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 600 ml wrzątku i pozostawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki aby stężały. Po tym czasie galaretki pokroić w kostkę o wielkości 1 cm x 1 cm. Galaretki agrestowe i truskawkowe wykonać w ten sam sposób.

3. W połowie ilości mleka namoczyć żelatynę, następnie dodać resztę mleka i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać jogurt oraz przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać, dodać pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę jogurtowo- galaretową przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

4. Mango pokroić w małą kostkę, a z granatu wyłuskać ziarenka.

5. Na wierzchu torcika ułożyć mango, ziarenka granatu i listki mięty.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤