Drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką
źródło inspiracji: https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2020/…
Przepis
Mięciutkie, puszyste bułeczki z rabarbarem, waniliowym budyniem i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi.
Składniki:
Ciasto:
600g mąki pszennej
3 jajka
50g świeżych drożdży
300ml mleka
100g masła
140g cukru
szczypta soli
Budyń:
400ml mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g cukru
50g masła ekstra
Dodatkowo:
400g rabarbaru
masło do wysmarowania blaszki
1 jajko rozkłócone do posmarowania
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Łodygi rabarbaru umyć i pokroić w kostkę.
2. Budyń:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń. Następnie dodać żółtko, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, zagotować i gotować kilka minut. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia.
3. Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
4. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
5. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość 2-2,5 cm. Następnie wyciąć koła, przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, wyłożoną papierem do pieczenia, w każdej bułeczce zrobić zagłębienie i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
6. Po tym czasie podrośnięte bułeczki, wypełnić budyniem, rabarbarem, posmarować brzegi rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 - 20 minut.
7. Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: