Czekoladowy wieniec z nutą pomarańczy
źródło inspiracji: https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2020/…
Przepis
Lekki, puszysty czekoladowy wieniec z wyrazistą, cytrusową alkoholową nutą, oblany delikatną białą czekoladą i podany z plastrem świeżej, soczystej pomarańczy to świetna propozycja małej słodkości, która również będzie znakomitą ozdobą naszego stołu.
Składniki:
5 jajek
300g mąki pszennej
250g masła extra
1 szklanka cukru
160ml likieru pomarańczowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50g mlecznej czekolady
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Polewa:
100g białej czekolady
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 30%
1 pomarańcza
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier pomarańczowy i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.
3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy o kształcie wieńca o pojemności 2 litrów.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
5. Polewa: czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
6. Gotowy wystudzony wieniec polać białą polewą i udekorować plasterkami pomarańczy.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: