Pascha czekoladowa

Przepis


Wielkanocna czekoladowa pascha to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodka, pięknie przystrojona z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Składniki:

Pascha:
750g twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego
150g masła extra
100g deserowej czekolady
50g mlecznej czekolady
60g kakao
2 łyżki cukru pudru
150g orzechy ziemne bez soli
75g suszonej żurawiny

Polewa:
80g deserowej czekolady
4 łyżki śmietany 30%
1 łyżka masła

Wykonanie:

1. Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać na mniejsze kawałki.

2. Pascha:
Masło roztopić, dodać połamane w kostki czekolady, kakao, cukier puder i całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Następnie wystudzić i porcjami dodawać ser, cały czas mieszając aż powstanie jednolita serowo-czekoladowa masa. Na samym końcu dodać suszoną żurawinę, posiekane orzechy i ponownie całość dokładnie wymieszać.

3. Gotową masę przełożyć do formy babki lub miseczki wyłożonej gazą, wierzch babki wygładzić i wstawić do lodówki na około 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

4. Polewa:
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i całość połączyć do uzyskania konsystencji polewy.

5. Gotową paschę wyjąć z formy i polać polewą. Udekorować według uznania np. czekoladowymi jajeczkami. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤