Słodkie jajko sadzone czyli waniliowy sernik z brzoskwiniami i galaretką

Przepis


Świąteczny, szybki w przygotowaniu, puszysty waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami to doskonała propozycja Wielkanocnego ciasta.

Składniki:

Masa serowa waniliowa:
1kg sera z wiaderka
1 laska wanilii
2 galaretki cytrynowe
2 łyżeczki żelatyny
125ml mleka
3 łyżki cukru pudru
300ml śmietany 30%
500ml wrzątku wody

Dodatkowo:
180g biszkoptów
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki przezroczyste
500ml wrzątku

Wykonanie:

1. Spód blaszki o wymiarach 32 x 24 cm wyłożyć biszkoptami.

2. Masa serowa waniliowa:
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku i pozostawić do wystudzenia. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Do miski dodać ser, cukier puder, wlać ostudzoną galaretkę i zmiksować mikserem. Następnie dodać mleko waniliowe z żelatyną, bitą śmietaną i całość dokładnie wymieszać szpatułką.

3. Gotową masę serowo-waniliową wylać do tortownicy na wyłożone biszkopty i wstawić do lodówki na około 40 minut.

4. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, a galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i pozostawić do lekkiego stężenia. Połówki brzoskwiń ułożyć na wierzchu masy serowo waniliowej i wylać tężejące galaretki. Następnie wstawić do lodówki na około 2 - 3 godziny.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤