Tęczowe jajeczne pianki

Przepis


Kolorowe słodkości w kształcie Wielkanocnych jajek z pewnością zainteresują wszystkich gości świątecznego stołu, a w szczególności tych najmłodszych. Piankowym pisankom nikt nie jest w stanie się oprzeć.

Składniki:

200g mleka zagęszczonego niesłodzonego
1/2 galaretka agrestowa
1/2 galaretka truskawkowa
1/2 galaretka cytrynowa

Polewa:
170g białej czekolady
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany 30%
wiórki kokosowe
około 20 wydmuszek jajka

Wykonanie:

1. Każdą z galaretek w osobnym naczyniu zalać 125ml wrzątku, dobrze wymieszać żeby galaretka całkowicie się rozpuściła, a następnie pozostawić do wystudzenia.

2. Schłodzone mleko zmiksować na najwyższych obrotach około 4 minuty (żeby lekko zgęstniało i się napowietrzyło).

3. Następnie do każdej z galaretek wlać 1/3 masy mlecznej i dokładnie, energicznie wymieszać.

4. Wydmuszki: Robiąc wydmuszki należy pamiętać aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka. Następnie wydmuszki oczyścić, zalać wrzątkiem, wyparzyć i pozostawić do całkowitego wysuszenia.

5. Wydmuszki kolejno napełnić na zmianę kolorowymi galaretkami. Napełnione wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie obrać jak zwykłe ugotowane jajko.

6. Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

7. Każde jajko obtoczyć w polewie, a następnie w wiórkach kokosowych i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Dołącz do naszej grupy facebookowej

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤