Pączki z konfiturą różaną i białą czekoladą

Przepis


Klasyczne domowe pączki wypełnione dużą ilością domowej konfitury różanej, polane słodką białą czekoladą i posypane skórką pomarańczową to moja propozycja tradycyjnego, karnawałowego wypieku na tłusty czwartek lub coś słodkiego do popołudniowej kawki.

Składniki:

Ciasto na pączki:
1,1kg mąki pszennej
500ml mleka
160g masła extra
100g świeżych drożdży
150g cukru
1 jajko całe
8 żółtek
9ml aromatu waniliowego
3 łyżki spirytusu

Polewa czekoladowa:
400g czekolady mlecznej
4 łyżki masła
7 łyżek śmietany 30%

Dodatkowo:
450g konfitury różanej
150g skórki pomarańczowej

Wykonanie:

1. Ciasto na pączki:
Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać letnie mleko, mąkę, aromat waniliowy i spirytus. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Następnie za pomocą obręczy o średnicy 7 cm wyciąć koła i pozostawić do wyrośnięcia. Postępować tak aż do wykorzystania całego ciasta. Tak przygotowane i wyrośnięte pączki wrzucać partiami na gorący, głęboki olej wyrośniętą stroną ku dołowi i smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu.

2. Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i pozostawić do wystudzenia.

3. Polewa czekoladowa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

4. Wystudzone pączki napełnić konfiturą różaną za pomocą szprycy z odpowiednią cienką końcówką, polać polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczową.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤