faworki czyli chrust ba Tłusty Czwartek

Przepis


Składniki:
2 szklanki mąki
4 żółtka z dużych jajek
1 łyżka spirytusu
szczypta soli i cukru
ok. 1/2 szkl. kwaśniej śmietany, najlepiej 18% z kubeczka
olej, smalec do smażenia
cukier puder

sposób przygotowania:
mąkę mieszamy z cukrem i solą
dodajemy śmietanę, żółtka i spirytus
zagniatamy na jednolitą masę, a następnie ugniatamy jeszcze 10-15 min (rozpłaszczamy i składamy), by dobrze napowietrzyć ciasto można uderzać wałkiem
gotowe ciasto należy partiami cienko rozwałkować, a następnie pokroić na pasy szerokości 3-4 cm i dł ok 8-9 cm
w środku każdego prostokąta robimy nacięcie i przekładamy przez nie 1 koniec
na rozgrzanym tłuszczu smażymy partiami na złoty kolor
odsączamy delikatnie tłuszcz i posypujemy cukrem pudrem

@Ann
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤