Świąteczny korzenny piernik
źródło inspiracji: http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2019/1…
Przepis
W Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tego doskonałego świątecznego wypieku czyli tradycyjnego puszystego piernika z aksamitną polewą czekoladową, przekładanego powidłami i obowiązkowo z dodatkiem korzennych przypraw.
Składniki:
Ciasto:
125g masła
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka cukru brązowego
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Przełożenie:
1 budyń śmietankowy
1 łyżka cukru
3/4 szklanki mleka
4 łyżki gęstego dżemu śliwkowego
Polewa:
100g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
posypka dekoracyjna
Wykonanie:
1. Ciasto:
W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon, kakao i całość dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać mikserem, dodać mleko i rozpuszczone masło z przyprawami. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki o wymiarach 30 cm x 13 cm, wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
2. Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej ilości rozrobić budyń. Następnie na gotujące się mleko wlać mleko z budyniem i chwilkę gotować.
3. Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.
4. Ciasto przekroić poprzecznie na pół, posmarować budyniem, dżemem, przykryć drugą połową ciasta i polać polewą. Dodatkowo posypać posypką dekoracyjną i dowolnie udekorować.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: