Piernikowa rolada z nutą czarnej porzeczki

Przepis


Lekkie ciasto na bazie biszkoptu z przyprawami korzennymi, lekko kwaskowej konfitury z czarnej porzeczki i masy śmietanowej to ciekawa propozycja do świątecznej kawki w gronie najbliższych.

Składniki:

Biszkopt piernikowy:
4 jajka
100g cukru
80g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao

Masa śmietanowa:
250g śmietany 36%
200g sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Polewa:
100g mlecznej czekolady
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany 30%

Dodatkowo:
280g konfitury z czarnej porzeczki
kilka pierników
kolorowe perełki dekoracyjne

Wykonanie:

1. Biszkopt piernikowy:
Białka ubić na sztywno, dodać kolejno po łyżce cukru i dalej ubijać aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Następnie dodać żółtka, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cynamonem, i kakao. Całość dokładnie wymieszać, wlać do formy o wymiarach 30 cm x 38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 12 minut. Po tym czasie jeszcze ciepły biszkopt, krótszym bokiem wyłożyć na lekko oprószoną cukrem pudrem ściereczkę i zwinąć w rulon.

2. Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i całość dokładnie wymieszać szpatułką (3 łyżki zostawić na dekorację).

3. Po tym czasie rozwinąć biszkopt, posmarować konfiturą porzeczkową, posmarować masą śmietanową i delikatnie zwinąć w roladę. Gotową roladę wstawić do lodówki na około 60 minut.

4. Polewa:
Czekoladę połamać w kostki, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietanę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

5. Gotową polewą polać roladę i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną, kolorowymi perełkami i piernikami.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤