Kajmakowo-czekoladowy przekładaniec

Przepis



Przekładaniec z chrupiącymi herbatnikami, kremem budyniowym o smaku czekoladowym, kajmakiem, bitą śmietaną i orzeźwiającym dżemem porzeczkowym. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki.

Składniki:

200g herbatników jasnych Petit Beurre
200g ciemnych herbatników Petit Beurre
280g dżemu porzeczkowego
280g masy kajmakowej
50g mlecznej czekolady
złota posypka

Krem budyniowo-czekoladowy:
600ml mleka
200g masła extra
2 budynie czekoladowe
6 łyżek cukru
50g startej mlecznej czekolady

Krem śmietanowy:
500ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

1. Krem budyniowo-czekoladowy:
Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrem dodać mleko wymieszane z budyniami i ugotować jak tradycyjny budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Po tym czasie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać.

2. Krem śmietanowy:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.

3. Składanie ciasta:
Blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć warstwą ciemnych herbatników, wyłożyć dżem porzeczkowy, drugą ciemną warstwę herbatników, krem budyniowo-czekoladowy, wyłożyć trzecią-jasną warstwę herbatników, posmarować masą kajmakową, wyłożyć czwartą-warstwę jasnych herbatników, a na końcu wyłożyć krem śmietanowy i dokładnie wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą na tarce o małych oczkach czekoladą. Udekorować według uznania.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤