Marynowana dynia z nutą pomarańczy
źródło inspiracji: http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2019/1…
Przepis
Dynia jest warzywem, które bardzo dobrze przechowuje się w naszych warunkach i idealnie nadaje się do zrobienia przetworów. Ja proponuję marynowaną dynię z cudownym smakiem słodkich pomarańczy. Dynia w mojej wersji to świetny dodatek do mięsnych dań jak i deserów.
Składniki:
2kg obranej dyni
1,5 szklanki cukru
30g kwasku cytrynowego
18ml aromatu pomarańczowego
Wykonanie:
1. Miąższ z dyni pokroić w kostkę 1 x 1 cm i przełożyć do dużej miski.
2. Do pokrojonej dyni dodać cukier, kwasek cytrynowy i aromat pomarańczowy, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na całą noc.
3. Następnego dnia dynię przełożyć do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików, zalać powstałym sokiem z dyni i zakręcić. (dynia w słoikach musi być całkowicie pokryta sokiem, gdyby soku zabrakło należy dodać po troszeczkę przegotowanej wody)
4. Dynię w słoikach pasteryzować około 15 minut od zagotowania. Z porcji wychodzi 6-7 słoików 650 ml.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: