Najlepsze jabłka na ja błecznik lub szarlotkę

Przepis


Jakie jabłka na szarlotkę?
Szarlotkowe odmiany jabłek znane są w Polsce od stuleci. Do wypieków wykorzystywały je już nasze babcie, prababcie i praprababcie. Chodzi oczywiście o antonówkę i renetę – szarą oraz złotą. Antonówki i renety to królowe wszelkiego rodzaju jabłeczników. Stanowią też wspaniały dodatek do pieczonego mięsa – na przykład kaczki oraz wieprzowiny.

Przepisy z jabłkami: jabłecznik z kruszoną i pianką, jabłecznik z Podkarpacia, szarlotka super krucha

Antonówki
Antonówka jest jedną ze starszych odmian jabłek rosnących w Polsce. Oryginalnie pochodzi z Rosji, ale jest popularna w całej Europie Środkowo-Wschodniej. Jabłka dojrzewają wczesną jesienią i zbierane są we wrześniu i październiku. Niestety owoce antonówki nie są zbyt trwałe i nie przechowują się dobrze. Dlatego warto tuż po zebraniu wykorzystać do wypieków szarlotek i jabłeczników, a także do przetworów na zimę. Obecnie antonówki można znaleźć w starych sadach, gdzie można dostać owoce hodowane bez chemicznego wspomagania. Na szczęście coraz częściej nasi sadownicy wracają do ekologicznej uprawy starych odmian więc jabłka tej odmiany coraz częściej dostępne są na targach.

Reneta
Nazwa tej odmiany wywodzi się od francuskiego słowa reinette, czyli Królowa Jabłek. To również stara odmiana, która pochodzi z Francji lub Anglii, gdzie była uprawiana już w XVII wieku. W Polsce również uprawiana jest od stuleci w odmianie szarej oraz złotej. Ta druga jest rzadziej spotykana, ale jest tak dobra, że nazywana jest Królową Renet. Renety to odmiany zimowe. Jabłka dojrzewają pod koniec września lub na początku października i można je przechowywać aż do przedwiośnia. Owoce wspaniale rozpiekają się we wszelkiego rodzaju ciastach i deserach, zachowując jednocześnie swoją strukturę, a także doskonały smak i aromat.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤