TWAROGOWE JAGODZIANKI

Przepis


Składniki na około 20 jagodzianek


Na zaczyn:


50 g drożdży
200 ml ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
Na ciasto:
600 g mąki
2 cale jajka kl. M
8 łyżek cukru
około 80 g masła roztopionego
160 g twarogu półtłustego w kostce
parę kropel esencji waniliowej
szczypta soli
Nadzienie:
320 g jagód
4 łyżki cukru
1 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub bułki tartej
Kruszonka (możemy pominąć)

8 łyżek cukru
12 łyżek mąki
140 g masła
roztrzepane jajko kl M do posmarowania drożdżówek po wierzchu
Lukier:
4 łyżki gorącej wody
1 i 1/2 szkl cukru pudru
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤