Babeczki z musem truskawkowym i włoską opalaną bezą

Przepis


Kruche babeczki nadziane orzeźwiającym truskawkowym musem z delikatną, miodową nutą, w towarzystwie słodkiej bezy to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, wspomnienie dojrzewających w ogródku truskawek oraz rodzinnego deseru, do którego wszyscy chętnie wracamy.



Składniki:



Ciasto:

290g mąki pszennej

140g masła

1 jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki miodu



Mus truskawkowy:

500g świeżych truskawek

4 łyżki wody

6 łyżek miodu

3 łyżeczki żelatyny



Beza włoska opalana:

85g cukru

20ml wody

1 białko

szczypta soli



Dodatkowo:

świeże truskawki, borówki

kolorowa posypka

masło do wysmarowania foremek



Wykonanie:



1. Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, miód, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.



2. Mus truskawkowy:

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, przełożyć do garnka, dodać miód, resztę wody i zagotować. Gotować do momentu aż truskawki się rozpadną, następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać, po czym pozostawić aż mus lekko stężeje.



3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.



4. Opalana włoska beza:

Wodę z cukrem zagotować, doprowadzić do temperatury około 118 stopni, a białko ubić ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący syrop, aż do momentu uzyskania masy o sztywnej i lśniącej konsystencji.



5. Dekoracja:

Gotową masę bezową przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na każdej babeczce rozetki. Następnie rozetki opalić palnikiem i udekorować truskawkami, borówkami i czerwoną posypką.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤