Kruche serce z orzeźwiającym musem agrestowym i bezowymi rozetkami
źródło inspiracji: https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2019/…
Przepis
Krucha tarta nadziana orzeźwiającym i lekko kwaskowym agrestowym musem, który idealnie komponuje się z opaloną słodką bezą. Kruche ciasto z owocami rosnącego w ogrodzie agrestu to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i wspomnienie rodzinnego ciasta, do którego chętnie wracamy przy wspólnej kawie.
Składniki:
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
125g masła
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania tortownicy
Mus agrestowy:
250g konfitury agrestowej Manufaktura Wielkopolska (1 słoik)
1 galaretka agrestowa
200ml wrzątku
Włoska beza:
170g cukru
40ml wody
2 białka
szczypta soli
Wykonanie:
1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, dokładnie wyrobić rękoma, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm, u mnie w kształcie serca. Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
2. Mus agrestowy:
Galaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia i pozostawić do wystudzenia. Następnie do galaretki dodać konfiturę agrestową, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.
3. Po tym czasie tężejący mus agrestowy wylać na kruche ciasto i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
4. Włoska beza:
Wodę z cukrem zagotować, doprowadzić do temperatury około 118 stopni, a białka ubić ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący syrop, miksować aż do momentu uzyskania masy bezowej o sztywnej i lśniącej konsystencji.
5. Gotową bezę przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć rozetki na całej powierzchni tarty. Następnie rozetki opalić palnikiem i udekorować świeżymi kwiatkami.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: