Hot Cross Buns - angielskie bułeczki wielkanocne

Przepis


SKŁADNIKI
Zaczyn:

20 g świeżych drożdży
30 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
30 g cukru
200 ml mleka


Ciasto właściwe:

400 g mąki pszennej
50 g cukru
2 jajka
100 g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny
½ łyżeczki soli
100 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej


Dodatkowo:

1 żółtko


Masa na krzyżyki:

100 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki mleka


Syrop:

50 ml wody
75 g cukru
3 goździki
duża szczypta cynamonu
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤