Hot Cross Buns - angielskie bułeczki wielkanocne
źródło inspiracji: https://www.food2.pl/2019/04/hot-cross-buns.html
Przepis
SKŁADNIKI
Zaczyn:
20 g świeżych drożdży
30 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
30 g cukru
200 ml mleka
Ciasto właściwe:
400 g mąki pszennej
50 g cukru
2 jajka
100 g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny
½ łyżeczki soli
100 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
1 żółtko
Masa na krzyżyki:
100 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki mleka
Syrop:
50 ml wody
75 g cukru
3 goździki
duża szczypta cynamonu
Skomentuj inspiracje: