Pączki tradycyjne z dżemem(+WIDEO)
Przepis
Sprawdzony i niezawodny przepis na tradycyjne domowe pączki jak u babci. Są mięciutkie, delikatne i podbijają podniebienia każdego smakosza słodkości. Sekretem idealnych pączków jest dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe. Troszkę cierpliwości i będziemy delektować się domowymi pączkami. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
Składniki na ok. 15 sztuk
500g mąki
100g cukru + 1 łyżka do rozczynu
70g masła
5 dag drożdży świeżych
3/4 szkl.mleka
4 żółtka
2 jajka
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka soli
2 łyżki spirytusu
do smażenia 1 litr oleju
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny
kandyzowana skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Przygotowanie zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 4 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko, mieszamy, odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Rozpuścić masło, odstawić do wystudzenia. W misce ucieramy jajka, żółtka oraz cukier. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy, dodajemy ubite jajka i nie przerywając wyrabiania, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią oraz roztopione masło. Wyrabiamy ciasto drożdżowe mikserem z odpowiednimi końcówkami albo możemy to zrobić rękami. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie dodajemy do ciasta spirytus i lekko go wyrabiamy, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Nabieramy kawałek ciasta, lekko rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy łyżeczkę marmolady i formujemy pączek. Zrobione pączki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15.min. Po tym czasie rozgrzewamy olej i smażymy pączki z dwóch stron po kilka minut. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Przygotowanie lukru:
Składniki na lukier wymieszać ze sobą do uzyskania,kremowej konsystencji.
Pączki polewamy lukrem jak są ciepłe,posypujemy skórką z pomarańczy.Możemy zamiast lukru posypać pączki tylko cukrem pudrem,będą równie pyszne.
WIDEO: https://youtu.be/S53wtQ3rXOA
Skomentuj inspiracje: