Pączki hiszpańskie(+WIDEO)
Przepis
Pączki hiszpańskie zwane też wiedeńskimi lub gniazdkami.Ale nieważne jak je nazwiemy,smakują tak samo ,wyśmienicie.Robi się je z ciasta parzonego i smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne pączki drożdżowe.Są lekkie i puszyste.Do ciasta nie dodaje się cukru,słodyczy dodaje im lukier.Wymagają trochę pracy,ale warto poświęcić chwilę dla tego smaku.
Składniki na ok 22 sztuki.
100 g masła
1 szklanka wody
szczypta soli
200g mąki pszennej
4 jajka
olej do smażenia
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę,dodajemy pokrojone masło,szczyptę soli,mieszamy i zagotowujemy.Na gotującą się mieszankę wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy,aż powstanie jednolite ciasto bez grudek.Ciasto odstawiamy do przestudzenia.
Gdy ciasto ma temperaturę pokojową, miksujemy je dodając powoli jajka, cały czas miksując do uzyskania gładkiego ciasta.Teraz potrzebny nam będzie rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdy,napełniamy go ciastem i wyciskamy równe kółka na papierze do pieczenia.Następnie wycinamy kwadraty tak ,aby na każdym znajdował się jeden pączek.W garnku rozgrzewamy olej.Gniazdka wkładamy na rozgrzany tłuszcz, wraz z papierem do pieczenia,po chwili ściągamy papier,on sam łatwo odchodzi od pączków.Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony.Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny
Składniki wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Smacznego!
WIDEO:https://youtu.be/AM1_MzkchDk
Skomentuj inspiracje: