Ciasto chałwowe bez pieczenia(+WIDEO)
Przepis
Ciasto dla miłośników chałwy:)Szybkie w przygotowaniu,bo nie wymaga pieczenia,ale najlepsze na drugi dzień po mocnym schłodzeniu.Herbatniki lekko nasiąkają masą chałwowo-budyniową,dżem nadaje kwasowości,przez co ciasto nie jest mdłe.Po schłodzeniu dobrze się kroi i ładnie się prezentuje.Nie możecie przegapić tego przepisu!
Składniki:
600g herbatników maślanych kakaowych
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl.cukru
2 żółtka
200 g masła
300g chałwy waniliowej
Opcjonalnie:
2 łyżki likieru amaretto
100g chałwy do dekoracji
Krem chałwowy:
Do miski wlać 300ml.mleka,dodać obie mąki,żółtka,cukier,oraz likier,jeśli używamy.Dokładnie wymieszać.Resztę mleka zagotować,wlać do niego mieszankę budyniową i energicznie miszac do zgęstnienia.Odstawić do wystudzenia.Miękkie masło utrzeć do białośći,następnie stopniowo,dodawać zimny budyń.Na koniec dodać pokruszoną chałwę i zmiksować.
Składanie ciasta:
Przygotować sobie formę o wymiarach 20x30cm,wyłożyć papierem.Układać warstwami,herbatniki na przemian z kremem chałwowym.Na drugiej warstwie herbatników posmarować dżem,dopiero na warstwę dżemu dać krem.Pozostałe warstwy robimy bez dżemu.I tak mają nam wyjść cztery warstwy.Wstawić do lodówki na całą noc,przed podaniem posypać pokruszoną chałwą.
Smacznego!
WIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=bhza7_fBgwk&feature=youtu.be
Skomentuj inspiracje: