Tort czekoladowo - pomarańczowy

Przepis


Biszkopt
7 jajek
203 g cukru
120 g mąki tortowej
35 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
szczypta soli
Krem czekoladowy
500 ml śmietany kremówki *
250 g mascarpone
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
4-5 łyżek cukru pudru
Krem pomarańczowy
250 g pomarańczy **
25 g cukru ***
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1½ łyżeczki żelatyny spożywczej
200 ml śmietanki kremówki *
100 g sera mascarpone
szczypta barwnika pomarańczowego ****
Frużelina pomarańczowa
600 g pomarańczy **
40 g cukru ***
2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki żelatyny
Nasączenie
200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
2 łyżki cukru ***
5 łyżek wódki
Krem waniliowy do tynkowania
350 ml śmietany kremówki *
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
Ganache
100 g czekolady gorzkiej
120 ml śmietanki kremówki *
Dekoracja
czekoladowe słodycze
świeże liście pomarańczy
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤