Ciasto Pawełek dla fanów tortowych ciast (+WIDEO)

Przepis


Ciasto idealne dla fanów tortowych ciast.Kakaowy ,puszysty biszkopt,idealnie nasączony z nutką alkoholu,do tego budyniowa masa z dodatkiem popularnego batonika ,,Pawełek,,i na koniec pyszna polewa toffi.Słodycz ciasta przełamuje dodatek powideł ślikowych.Wygląda apetycznie i smakuje wybornie.

Skladniki na blachę 33x22.

Biszkopt kakaowy:

120g mąki tortowej
5 g kakao
6 dużych jajek
220g cukru (1 szklanka)
szczypta soli
proszek do pieczenia 1 łyżeczka


Krem budyniowo-maślany z batonikami ,,Pawełek,,

500ml mleka
3 żółtka
2 łyżki cukru
16g cukru wanilinowego
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 batony ,,Pawełek,, o smaku toffi + 3 łyżki mleka
250g masła w temperaturze pokojowej

Nasączenie:

1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy
1/3 szklanki alkoholu (wódka lub rum)

Ponadto:
6 łyżek powideł śliwkowych

Polewa toffi :
3/4 szklanki cukru trzcinowego
90 ml śmietanki kremówki 30%
90 g masła
szczypta soli


Wykonanie biszkoptu:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Dodać żółtka,cukier i chwilę ubijać.Dodać przesianą mąkę,kakao oraz proszek,delikatnie wymieszać.Wlać do formy o wym.33x22 i piec w temperaturze 170 st C ok 30 minut.Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Wykonanie kremu budyniowego:
200ml mleka,żółtka oraz obie mąki zmiksować na gładką masę.
Resztę mleka wlać do garnka,dodać oba cukry.Na gotujące się mleko wlać naszą mieszankę i energicznie mieszając zagotować.Odstawić do wystygnięcia.
Do garnuszka wlać 3 łyżki mleka i mocno podgrzać.Do mleka dodać połamane batoniki i mieszać aż się rozpuszczą,uważać ,aby sie nie przypaliły.Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na jasną,puszystą masę.Stopniowo dodawać wystudzony budyń,miksując po każdym dodaniu.Do gotowego kremu dodać masę z batoników i zmiksować do połączenia składników,robimy to krótko,żeby krem się nie zważył.

Poncz:
Składniki ponczu mieszamy ze sobą i dzielimy na dwie części.

Złożenie ciasta:

Dolny blat biszkoptu układamy w blaszce,nasączamy go połową ponczu,następnie smarujemy powidłami śliwkowymi.Na to wyłożyć cały krem,wyrównać.Przykryć drugim blatem ciasta,nasączyć drugą połową ponczu.Wkładamy ciasto na chwilę do lodówki .W tym czasie przygotowujemy polewę toffi.

Polewa toffi:

Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy cukier,dodajemy śmietankę oraz masło.Podgrzewamy ,aż składniki się rozpuszczą i połączą.Gotujemy ok 4 minut,zdejmujemy z ognia i dodajemy szczyptę soli,mieszamy.Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i zgęstnienia.
Lekko płynną polewę rozprowadzamy na cieście i wstawiamy do lodówki na ok 4 godziny a najlepiej na całą noc.Ciasto można dowolnie udekorować,paseczkami z roztopionej czekolady,albo posypać czekoladą.Smacznego!

WIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=PxQ33PRT6wY&t=18s
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤