Ciasto kaloria z bananami (+WIDEO)

Przepis


Może nazwa nie brzmi zbyt zachęcająco dla osób liczących kalorie, ale dla tego ciasta warto zgrzeszyćv:) Chrupiący ciasteczkowy spód, krówkowa masa z czekoladą, banany, bita śmietana i nieco zdrowsza posypka ze skarmelizowanych płatków owsianych.
Przygotowanie tego ciasta najlepiej rozłożyć sobie na dwa dni, ponieważ spód ciasteczkowy i masa czekoladowa musi dobrze zastygnąć. Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce, a następnego dnia zrobić kolejne warstwy.

Składniki na spód ciasteczkowy:
200g ciasteczek kruchych maślanych
100g płatków owsianych
140g masła

Masa krówkowo-czekoladowa
200ml mleka
60g masła
260g cukierków krówek mlecznych
2 łyżeczki kawy zbożowej Inka
200g czekolady gorzkiej


Masa śmietankowa:
360g śmietanki kremówki 30%
2 płaskie łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
60ml zimnego mleka

Posypka owsiana:
20g masła
100g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki cukru trzcinowego

Dodatkowo:
3 banany
sok z cytryny do skropienia bananów

Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy blenderem, ale nie całkowicie na mąke. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wsypujemy wszystkie składniki na spód ciasteczkowy, wlewamy masło i mieszamy do połączenia składników. Przygotowujemy formę 24x24cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia, przesypujemy mieszankę na blaszkę i ugniatamy, odstawiamy do lodówki na ok 30min. W tym czasie robimy masę czekoladową. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, kawę inkę, mieszamy chwilkę, następnie dokładamy krówki i czekoladę i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia masy. Lekko przestudzoną masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy.
Wkładamy ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc .Następnie na zastygniętą masę układamy banany, skrapiamy je sokiem z cytryny. Rozpuszczamy żelatynę w mleku. Następnie ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy żelatynę i wykładamy kolejną warstwę na ciasto. Robimy posypkę z płatków owsianych: na patelnię wsypujemy płatki, masło i cukier trzcinowy, karmelizujemy ciągle mieszając, żeby płatki się nie przypaliły. Zimną posypką posypujemy ciasto. Wkładamy do lodówki do stężenia śmietany na ok. 2 godziny.
Ciasto jest idealnie słodkie, lekko chrupiące i mocno czekoladowe!

WIDEO DO PRZEPISU: https://youtu.be/D_k0ogmjp38

Inspiracja do przepisu z bloga: Nastoletnie Wypiekanie
Źródło: http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2017/08/ciasto-kaloria.html
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤