Szarlotka sypana - bez zagniatania (+WIDEO)

Przepis


W internecie jest mnóstwo przepisów na szarlotki, ale ten przepis jest wyjątkowy!B ez zagniatania, bez użycia miksera i z kilku prostych składników. Aż niewiarygodne, że to się może udać, a jednak, przekonajcie się sami! Do szarlotki użyjcie soczystych i kwaskowatych jabłek. Po upieczeniu na wierzchu ciasta tworzy się maślana chrupiąca skorupka, która jest pyszna. Szarlotka jest krucha i mocno cynamonowa. Musicie ją wypróbować!

Czas przygotowania: 15min. plus 60min pieczenie.

Składniki:
360g mąki
380g kaszy manny
250g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8g cukier wanilinowy
cynamon
250g masła(mocno schłodzone)
ok 2,5 kg jabłek

Wykonanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Do jabłek dodajemy cukier wanilinowy, odstawiamy na chwilę.
Do miski wsypujemy mąkę, kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia, mieszamy i dzielimy na trzy równeczęści.
Przygotowujemy formę o wymiarach 24x34cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Bierzemy ok 50g masła i ścieramy na tarce na dno formy, na to wysypujemy pierwszą część suchych składników, następnie wykładamy jedną część jabłek, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy cynamonem, na to wysypujemy kolejną część suchych składników, drugą porcję jabłek, oprószamy cynamonem i posypujemy ostatnią porcją suchych składników. Pozostałe masło ścieramy równomiernie na całą powierzchnię ciasta. Masło można wcześniej włożyć do zamrażalnika ułatwi nam to ścieranie go. Masło podczas pieczenia roztapia się i razem z sokiem z jabłek zespala całość. Pieczemy w temp.180c ok 60 min,aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni i powstanie charakterystyczna skorupka maślana. Szarlotka dobrze się kroi, nawet na ciepło.
Smacznego!


WIDEO TU: https://www.youtube.com/watch?v=hR1wQV2N-nw
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤