Wuzetka z kremem i powidłami!
Przepis
Ciasto wuzetka to jedno z ciast, które sprawdza się na każdych przyjęciach, wszyscy je znają i lubią .To klasyk jedyny w swoim rodzaju. Przepisów na to ciasto jest bardzo dużo ,my polecamy nasz wypróbowany i wyśmienity przepis, który jest najlepszy!
Biszkopt kakaowy:165g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
6 dużych jajek
180g cukru
50g kakao
50g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
75 ml wody
Krem:400ml śmietany kwaśnej 18%
500ml śmietany kremówki 30%
50g cukru pudru
20g żelatyny
Poncz: ok 150 ml wody
100ml rumu
Polewa:130g czekolady deserowej lub gorzkiej
130ml śmietanki 30%
Ponadto:300g powideł śliwkowych
200ml śmietanki 30% do wykonania rozetek
Wykonanie ciasta kakaowego: Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukier ciągle ubijając ,stopniowo dodajemy żółtka, ubijamy na puszystą masę. Dodajemy przesiane obie mąki ,proszek do pieczenia i kakao ,delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy przestudzone masło, oraz wodę i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 21x30 cm. Pieczemy ok 25 min. W tem.170C
Żelatynę podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
Kwaśną śmietanę ubijamy ,dodajemy do niej cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijamy. Następnie wlewamy do niej przestudzoną żelatynę ,uprzednio hartując ją kilkoma łyżkami śmietany. Miksujemy szybko .Następnie łączymy ją z wcześniej ubitą kremówką.
Przygotowujemy sobie poncz, łączymy rum z wodą.
Składanie ciasta: Przekrawamy ciasto na pół ,jedną część wkładamy do blachy, nasączamy połową ponczu. Następnie wykładamy połowę powideł i na to masę śmietanową. Przykrywamy drugą częścią ciasta, nasączamy, smarujemy powidłami i polewamy polewą. Ciasto schładzamy najlepiej przez całą noc w lodówce. Przed podaniem dekorujemy rozetkami z ubitej śmietanki .Ciasto pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje
WIDEO: https://youtu.be/VrykcJHzAEs
Skomentuj inspiracje: