Sernik zebra z nutellą (+WIDEO)
Przepis
Ciasto inspirowane popularną babką w paski, przypominającą zebrę. Tym razem połączyliśmy ser z kremem czekoladowym i wyszło naprawdę pysznie! Sernik jest bardzo mokry i mocno czekoladowy. Jeśli użyjemy sera z wiaderka to zrobienie go zajmie nam kilka minut. Jedynie schłodzenie go wymaga cierpliwości :) Efekt zebry łatwo uzyskać poprzez naprzemienne nakładanie masy białej i czekoladowej.
Czas przygotowania to ok.15min+60 min.pieczenia
Składniki:
600g mielonego sera
25g mąki ziemniaczanej
2 jajka
100g cukru
80ml śmietany kremówki 30%
kilka kropel aromatu cytrynowego
200g kremu czekoladowego
Składniki na polewę czekoladową:
150g czekolady deserowej
150ml śmietanki 30%
Przygotowanie sernika:
Do miski wykładamy ser, wlewamy śmietankę i ubijamy chwilę. Następnie dosypujemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Następnie wbijamy całe jajka i ubijamy do połączenia składników. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną.
Dzielimy masę serową na dwie części. Do jednej dajemy nutellę, a do drugiej kilka kropli olejku cytrynowego. Przygotowujemy tortownicę o śr.20 cm. Wlewamy masę serową łyżką na przemian kolorami. Pieczemy w 150 st.ok 60 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Studzimy tak sernik kolejne 60 min. Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową. Możemy posypać białą czekoladą lub wiórkami kokosowymi.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę wraz ze śmietanką podgrzewamy do połączenia składników. Lekko przestudzoną polewą polewamy nasz sernik.
Sernik zebra wkładamy do lodówki, do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Ciasto jest mocno czekoladowe, kremowe i wilgotne. Polecamy!
WIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=0cFlYLGbDfo
Skomentuj inspiracje: