Drożdżowa Gwiazda z Nutellą
Przepis
Drożdżowa Gwiazda z Nutellą
Drożdżowa gwiazda z nutellą to fajny i niespotykany pomysł na deser na Święta Bożego Narodzenia.Ciasto wygląda jak gwiazda i prezentuje sie ładnie na stole.Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy dużo cierpliwośći i precyzjii ,może nie jest to najłatwiejsze ciasto do zrobienia ale jego smak i wygląd wynagrodzą nam te trudy:)
Składniki:
450g mąki
225 ml cieplego mleka
75g cukru
25g drożdży
2 żółtka
30g roztopionej margaryny
szczypta soli
Dodatkowo:
200g nutelli
1 jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier,odstawić na chwilę.W tym czasie mąke przesiewamy do większej miski,dodajemy sól,żółtka,roztopiną margarynę oraz zaczyn.Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.Po tym czasie dzielimy ciasto na cztery części.Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta na podsypanej mąką stolnicy na okrąg ok25 cm.Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy 1/3 nutelli,zostawiając ok 2cm wolnego miejsca od brzegów.Nutelle możemy delikatnie podgrzać ułatwi nam to rozprowadzenie jej po cieście. Przykrywamy drugim plackiem i znów smarujemy kremem,i tak samo robimy z kolejną częścią ciasta.Gdy przykryjemy czwartą częścią już nie smarujemy nutellą,tylo lekko dociskamy brzegi ciasta na około.Bierzemy talerz przykładamy do ciasta i wykrawamy ładny równy okrąg.Na środku ciasta szklanką odciskamy mały okrąg,ale delikatnie żeby nie przerwać ciasta.Następnie ostrym nożem dzielimy ciasto na 16 częśći.Bierzemy dwa kawałki do rąk i odwijamy do zewnątrz i tak robimy z każdym kawałkiem,następnie tą czynność powtarzamy jeszcze raz,utworzy nam sie gwiazda,która po upieczeniu nie zmieni swojego kształtu.Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180C ok 30 min.
Ciasto jest mięciutkie i puszyste,idealnie słodkie.Do krojenia nie potrzebujemy noża,bardzo łatwo sie odrywa kolejne kawałki rękoma,więc ze stołu zniknie w mgnieniu oka:)
WIDEO: https://youtu.be/2G5Yz6V4ot4
Skomentuj inspiracje: