Brazylianka

Przepis


Ciasto:

50 dag mąki
2 jajka
10 dag masła
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki sody
20- 25 dag cukru pudru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części i piec każdy placek w 200 st.C przez 20 min.

Krem:
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag masła
sok z cytryny
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Utrzeć masło,dodać przestudzony budyń,sok z cytryny i dobrze wymieszać.

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek badz litrowy słoik musu
1 galaretka o dowolnym smaku
Usmażyć jabłka starte na tarce,dodać galaretką rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody. Wymieszać.

Polewa czekoladowa:
150 g czekolady mlecznej bądź deserowej
100 ml śmietany kremówki 30%
Śmietanę razem z połamaną czekoladą podgrzewać na parze,aż powstanie gładka polewa.

Przełożenie ciasta
Ciasto - masa budyniowa - ciasto - masa jabłkowa - ciasto - polewa czekoladowa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤