Makowa panienka z migdałami i wiśniami

Przepis


Składniki:
Biszkopt:

4 jajka
2 białka (z kremu)
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej tortowej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
30 g drobniutko pokrojonych migdałów Bakalland
3 łyżki suchego maku
Krem waniliowy:

1 l mleka
220 g cukru
200 g mąki pszennej
1 budyń waniliowy (proszek)
32 g cukru waniliowego
2 żółtka
2 jajka
150 g masła miękkiego
Polewa z białej czekolady:

100 g białej czekolady
50 ml śmietanki kremówki
Opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny (żeby polewa się ładniej kroiła)
Dodatkowo:

Gęsty dżem z kawałkami wiśni
Nalewka z wiśni lub wino słodkie czerwone (ok. 3-4 łyżek do naponczowania – można pominąć)
Garść płatków migdałowych
70 g migdałów Bakalland
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤