Świąteczny torcik makowo - porzeczkowy
źródło inspiracji: https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2018/…
Przepis
Idealne ciasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią masą serową i orzeźwiającą porzeczkową nutą smakuje rewelacyjnie i z pewnością będzie hitem świątecznych spotkań przy kawie w gronie najbliższych.
Składniki:
Biszkopty makowe:
7 jajek
200g cukru
180g maki pszennej
1/2 szklanki maku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym
1 szklanka cukru pudru
200g masła extra
2 łyżki cukru wanilinowego
1/2 szklanka mleka
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
500ml śmietany 36%
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki mleka
600g gęstego dżemu porzeczkowego
wiórki czekoladowe
kolorowe perełki
Wykonanie:
1. Biszkopt makowy:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do formy o średnicy 23 cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 25-30 minut.
2. Masa serowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i całość dokładnie wymieszać, wystudzić. Masło z cukrem pudrem i wanilinowym utrzeć na puch, dodać partiami serek waniliowy i cały czas miksując wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na trzy równe części.
3. Bita śmietana:
Mikserem ubić śmietanę na sztywno, dalej ubijając dodać cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w mleku (żelatynę zalać mlekiem, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać w mikrofali) , dokładnie wymieszać szpatułką.
4. Składanie tortu:
Do formy przełożyć jeden blat makowy, posmarować 1/3 dżemu, wyłożyć jedną część masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, posmarować 1/3 dżemu, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem makowym, wyłożyć resztę masy serowej, posmarować resztą dżemu porzeczkowego. Wierzch i boki ciasta obsmarować bitą śmietaną, udekorować wiórkami czekoladowymi i kolorowymi perełkami.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: