Piernik przekładany powidłami - Idealny na święta! (+WIDEO)
Przepis
Przepis na świąteczny piernik przekładany powidłami śliwkowymi, tym razem prosty i szybki do przygotowania. Idealny dla mniej cierpliwych,którzy nie mają czasu czekać na piernik długo dojrzewający.
Powidła śliwkowe nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku. Piernik można upiec tuż przed świętami, jak i również kilka dni wcześniej.
Składniki na ciasto:
375g mąki pszennej
120g masła
2 duże jajka
150 gram cukru
150ml miodu płynnego
250ml maślanki lub kefiru
30g kakao
10g przyprawy do piernika(1,5 łyżki)
6g sody(2 plaskie łyżeczki)
szczypta soli
Ponadto:
około 450g powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa:
100g czekolady gorzkiej
100ml śmietanki 30%
Przygotowujemy blaszkę o wym.22x30
Wykonanie:
Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną przesiać do miski. Dodać przyprawę do piernika, sól, wszystko razem wymieszać, odstawić na chwilę. Masło roztopić i przestudzić.
Jajka ubić wraz z cukrem, do otrzymania jasnej puszystej masy. Następnie powoli wlewać miód, cały czas ubijając. Cienką strużką wlewać przestudzone masło, nadal miksując. Do masy wsypać wcześniej przygotowane suche składniki oraz maślankę i wszystko razem połączyć ze sobą rózgą kuchenną, już nie mikserem. Przygotowane ciasto wlewamy na formę o wym.22x30, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170c przez ok 35-40 min. do suchego patyczka. Ciasto ostudzić.
W międzyczasie powidła śliwkowe podgrzewamy cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły. Powidła do przekładania muszą być naprawdę gorące wtedy ładnie zastygną i nie będą wypływać.
Piernik najprawdopodobniej urośnie z lekkim wybrzuszeniem, można górę lekko ściąć, wtedy ciasto będzie ładnie i równo wyglądało, a polewa nie będzie nam spływać.
Ciasto przekrawamy na dwa blaty, pierwszy układamy z powrotem w blaszce, wykładamy na niego gorące powidła, zostawiamy ok. 5 łyżek na górny blat, resztę wykładamy na ciasto. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy resztą powideł i polewamy polewą.
Polewa czekoladowa:
W garnuszku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy, ale nie zagotowujemy. Tak uzyskaną polewę nakładamy na piernik. Można odłożyć trochę polewy do rękawa cukierniczego i jak trochę zgęstnieje wykonać kratkę na cieście. Jest to proste do wykonania, a wygląda bardzo efektownie. Zamiast rękawa cukierniczego można zrobić rożek z pergaminu, efekt będzie taki sam.
Czas przygotowania ciasta to ok 1 godz.
Pyszny, pachnący piernik. Polecamy na święta !
WIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=FyiK7VSBP4Q
Skomentuj inspiracje: