Orzechowy jabłecznik z kremem budyniowym - Pyszny i chrupiący! (+ WIDEO)
Przepis
Połączenie orzechów, jabłek i delikatnego kremu budyniowego sprawia że to ciasto jest idealne. Kto raz spróbuje, już się nie oprze kolejnemu kawałkowi. Chrupiący a zarazem puszysty biszkopt, kwaskowate nadzienie jabłkowe i słodki krem sprawiają że ciasto jest eleganckie i jedyne w swoim rodzaju. Pięknie się prezentuje na stole, a zatem sprawdzi się na święta i na rodzinnych uroczystościach.
Czas przygotowania całego ciasta to ok 1,5 godziny.
Biszkopt orzechowy:
150g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
110 g mąki tortowej
6 jajek
220 g cukru
5g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
Nadzienie jabłkowe:
1,2 kg jabłek
sok z polowy cytryny
1 galaretka cytrynowa
cukier do smaku
Krem budyniowy:
500 ml mleka
2 żółtka
30g cukru
10g cukru waniliowego
30g mąki pszennej(3 łyżki)
20g łyżki mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
200 g masła
Polewa:
100g czekolady gorzkiej
50g masła
Wymiary blaszki: 21x30
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijając dodajemy powoli żółtka, ubijamy do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,oraz zmielone orzechy .Delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki o wymiarach21x30.Piec w tem.180 C ok 20 minut.
Nadzienie jabłkowe: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach do garnka w który będą się smażyć. Dodajemy sok z cytryny oraz wsypujemy suchą galaretkę. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Wykonanie kremu budyniowego:
Do miski wlewamy 150 ml mleka, dodajemy żółtka, obie mąki i miksujemy. W garnku zagotowujemy resztę mleka z oba cukrami .Na gotujące mleko wlewamy mieszankę budyniową i zagotowujemy cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasny puch. Po łyżce dodajemy zimny budyń.
Polewa:
Masło roztopić wraz z czekoladą.
Składanie ciasta:
Wystudzony biszkopt orzechowy przekrawamy na pół. Na pierwszą część ciasta wykładamy nadzienie jabłkowe, przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy. Na górę wykładamy krem budyniowy, polewamy czekoladą i posypujemy orzechami. Wkładamy do lodówki na ok.2 godziny.
Smacznego!
WIDEO: https://youtu.be/Gb3aDyFyVAA
Skomentuj inspiracje: