Sernik z orzechową nutką

Przepis


200 g herbatników
5 łyżek rozpuszczonego masła
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki mleka
3 jajka
600 g serka kremowego
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1/2 puszki masy orzechowej Helio
Herbatniki pokrusz, przełóż do miseczki. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Herbatniki przełóż do foremki, dokładnie dociskając do dna foremki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C. i podpiecz na złoty kolor (ok 5 minut)
Spód ostudź.
Przygotuj masę serową.
Ser ucieraj mikserem, następnie dodawaj cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy.
Do masy dodawaj jajka, a na koniec dodaj mleko. Odłóż ok. 1/2 szklanki masy i dodaj do niej masę orzechową i wymieszaj, pozostałą masę przełóż na podpieczony spód.
Masę orzechową wyłóż na wierzch ciasta i widelcem delikatnie wymieszaj.
Foremkę z ciastem przełóż do większej foremki i wlej gorącą wodę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 C. i piecz przez ok/ 50 minut.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤