Słonecznikowiec

Przepis


Składniki na kakaowe blaty:

3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao (płaskie)

Po wystudzeniu:

5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Chrupiący słonecznik:

250 g łuskanego słonecznika
70 g masła
8 łyżek cukru
4 łyżki mleka

Masa kremowa:

200 g masła
1,5 puszki masy kajmakowej z puszki (uwaga: waga jednej puszki 400 g)
pokruszony chrupiacy słonecznik, całość z przepisu powyżej
Dodatkowo do nasączenia:

1/4 szklanki likieru kawowego
1/4 szklanki wody

Polewa z czekolady:

100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
100 g czekolady mlecznej, posiekanej
150 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

Kajmakowy krem śmietankowy:

150 ml śmietany kremówki 36%
100 g masy kajmakowej z puszki
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤