Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami

Przepis


Pierniki z kolorowymi szkiełkami z cukierkowych landrynek będą idealną ozdobą każdej choinki. Pachnące piernikiem, chrupiące ciasteczka wzbogacone słodkim witrażem to świetna propozycja świątecznych ciasteczek oraz znakomita mała niespodzianka dla bliskich.

Składniki:

300g mąki pszennej
50g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżeczki kakao
1 jajko
90g masła
4 łyżki płynnego miodu
220g kolorowych cukierków landrynek
olej do wysmarowania formy

Lukier:
1 białko
11-14 łyżek cukru pudru w zależności od wielkości jajka

Wykonanie:

1. Mąkę, cukier puder, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników dodać jajko, roztopione masło i miód. Całość dokładnie wymieszać mikserem, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma do gładkiego ciasta.

2. Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm, podsypać mąką i wykroić foremkami kształty gwiazdki. W każdym pierniczku gwiazdki wykroić mniejszą foremką gwiazdy otwór (taki aby później móc włożyć tam cukierka).

3. Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Każdy cukierek przekroić na 4 części. Pokrojone landrynki umieścić w gwiazdkowych, piernikowych otworach ciasteczek.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, a następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia.

6. Lukier:
Do miski dodać białko i 12 łyżek cukru pudru, ubijać na najwyższych obrotach miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i ubijać aż do uzyskania odpowiedniej gęstości). Gotowym lukrem udekorować pierniczki.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤