Truskawkowy sernik na zimno drip cake

Przepis


Składniki na spód:

20 daktyli

2 łyżki mąki kokosowej albo wiórków kokosowych

1 łyżka kakao

¾ szkl płatków owsianych

½ szkl wody

Składniki na sernik:

4 łyżki żelatyny

½ szkl wrzątku

600 g truskawek

1 kg twarogu sernikowego

1/3 szkl erytrolu

Składniki na polewę:

100 ml śmietanki kremówki

100 g czekolady gorzkiej

Truskawki lub inne owoce do przyozdobienia

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Odsączamy i blendujemy z pozostałymi składnikami.

Wykładamy spód tortownicy o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. Wykładamy daktylowy spód i wyrównujemy.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.

Blendujemy truskawki, dodajemy twaróg i erytrol i miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy. Wylewamy na spód. Na wierzchu układamy owoce i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką, podgrzewając na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepła. Wylewamy na wierzch sernika. Aby uzyskać efekt drip cake, wylewamy na środek i rozprowadzamy, pozwalając polewie spłynąć po bokach. Dekorujemy owocami i miętą. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
@Dorota
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤