tort czekoladowo malinowy

Przepis


Ciasto czekoladowe:

6 jajek
300 ml mleka
260 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
2 i 1/4 szklanki cukru
300 g mąki pszennej
100 g kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Frużelina malinowa:

ok 1kg malin, świeżych lub mrożonych
6 łyżeczek żelatyny
1 szklanka cukru
4 łyżeczki mąkli ziemniaczanej rozpuszczone niewielkiej ilości wody

Krem czekoladowy:
500 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
200 g czekolady (u mnie po 100 g gorzkiej i mlecznej)
600 ml śmietany 30%

Lustrzana polewa:
150 g cukru
50 ml wody
50 g kakao
100 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki żelatyny
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤