Kokosowa panna cotta z nutą ananasa

Przepis


Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna śmietankowa warstwa z mocno kokosowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającym egzotycznym ananasem. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją deseru do popołudniowej kawki.

Składniki:

300ml śmietany 30%
300ml mleka kokosowego
4 łyżki zimnego mleka
4 łyżki cukru
6 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżeczki żelatyny
300g obranego ananasa

Dekoracja:
wiórki kokosowe
ananas pokrojony w małe kostki
listki mięty

Wykonanie:

1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

2. Do garnka wlać śmietanę, wymieszane mleko kokosowe, dodać cukier, wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, dodać napęczniałą żelatynę, ponownie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.

3. Obranego ananasa zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu.

4. Gotowy mus wylać do pucharków, udekorować kawałkami ananasa, posypać wiórkami, dodać listki mięty i wstawić ponownie do lodówki.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤